Tuesday, 17 April 2012

SITUASI 27: BAHASA MENGIKUT BIDANG

Setiap bidang mempunyai bahasanya yang tersendiri. Jika seseorang itu dari bidang perubatan, bahasa yang dituturkan adalah berbeza dengan bidang pendidikan. Bidang-bidang ini mempunyai istilah-istilahnya tersendiri dan istilah-istilah tersebut hanya difahami oleh golongan dari bidang yang sama. Semalam saya menemani kawan saya ke klinik kesihatan UPSI bagi mengambil ubat sakit gastriknya. Apabila sampai di kaunter ubat, saya lansung tidak memahami bahasa jururawat bertugas yang menyuruh rakannya mengambil jenis-jenis ubat yang dibekalkan oleh doktor. Kami berdua hanya mampu tersenyum mendengar nama-nama ubat yang disebut oleh jururawat tersebut. 


ISTILAH PERUBATAN

angin ahmar = stroke

balik mata = dizziness

barah = tumor/cancer

batu karang = renal stone

batuk berdarah = hemoptysis

batuk kering = TB (tuberculosis)

beguk = bengkak cantik = mumps

berpeluh tapak tangan/kaki = hyperhidrosis

cirit birit = diarrhea


ISTILAH KEHAKIMAN
Afidavit - Satu kenyataan bertulis atas nama seorang yang bersumpah dan menandatangani kenyataan tersebut, C,orang itu mesti berupaya membuktikan kenyataannya di mahkamah.
Alibi - Orang yang dituduh berada di tempat lain semasa kejadian berlaku.
Injunksi - Perintah mahkamah terhadap seseorang supaya melakukan atau berhenti melakukan sesuatu sama ada untuk jangka masa sementara atau tetap.
Mandatori - Satu hukuman yang sepatutnya dilaksanakan dan tidak boleh diringankan.
Prima facie - Kes yang dapat diteruskan dalam mahkamah kerana mempunyai bukti kuat.
Sapina (subpoena) - Arahan kepada seseorang untuk hadir di mahkamah atau sesuatu tempat pada satu masa kerana sesuatu perkara yang ada kaftan dengan perbicaraan.
Writ - Satu dokumen/surat perintah yang dikeluarkan atas nama Yang di-Pertuan Agong


ISTILAH PENDIDIKAN
-Pendidikan nonformal adalah jalur pendidikan di luar pendidikan formal yang dapat dilaksanakan secara terstruktur dan berjenjang.
-Pendidikan informal adalah jalur pendidikan keluarga dan lingkungan
-Sistem pendidikan nasional adalah keseluruhan komponen pendidikan yang saling terkait secara terpadu untuk mencapai tujuan pendidikan nasional.
-Pendidikan formal adalah jalur pendidikan yang terstruktur dan berjenjang yang terdiri atas pendidikan dasar, pendidikan menengah, dan pendidikan tinggi
-Pendidikan jarak jauh adalah pendidikan yang peserta didiknya terpisah dari pendidik dan pembelajarannya menggunakan berbagai sumber belajar melalui teknologi komunikasi, informasi, dan media lain.

cikgu mazira :)
Pada pendapat saya, istilah-istilah ini memudahkan penutur dalam bidang ini berkomunikasi antara satu sama lain. Selain itu, bahasa ini menjadi keistimewaan kepada mereka kerana hanya orang yang dalam bidang yang sama memahami apa yang di bicarakan.